Följ fotbolls-VM 2018 på SVT

Följ fotbolls-VM 2018 på SVT

07 juni 2018 TV-tips

Så sänder SVT fotbolls-VM 2018

Det börjar dra ihop sig inför sommarens stora sportevenemang fotbolls-VM 2018 den 14 juni - 15 juli. Matcherna kommer sändas i SVT och TV4. 32 lag kommer spela 64 matcher på 12 arenor i 11 städer. Sveriges spelar sin första match mot Sydkorera den 18 juni kl 14:00 i SVT. 

SVT:s trupp till fotbolls-VM 2018     

SVT har laddat upp med både reportrar och experter som ska följa fotbolls-VM 2018. I studion hos André Pops i Stockhom finns experterna Johanna Frändén och Daniel Nannskog. 

- Att bevaka mästerskap för SVT är världens överlägset roligaste sommarjobb. Redaktionen som jobbar med VM är på många sätt min andra professionella familj: allt jag kan om tv har jag lärt mig av dem, säger Johanna Frändén.

 
I Ryssland kommer Frida Östberg, Jane Björck och Diljen Otlu att följa det svenska landslaget och Sveriges motstånd i Grupp F: Mexiko, Sydkorea och Tyskland, med reportage, intervjuer och direktsända träningar. 

Utöver att Frida Östberg har spelat EM, VM och OS med det svenska damlandslaget har hon arbetat som expertkommentator på SVT sedan 2009, dock är det hennes första VM och första gången som hon är på plats där matcherna spelas. För Jane Björck blir VM i Ryssland hennes 19:e fotbollsmästerskap – hennes första VM var 1990, i Italien. Diljen Otlu jobbade som klubbchef innan han började som reporter på SVT Sport och gör i år sitt tredje mästerskap för SVT, men även för honom är VM i Ryssland det första som han får gör på plats.

SVT gör reportage kring fotbolls-VM 2018    

Dessutom kommer SVT:s utrikeskorrespondent i Ryssland, Bert Sundström, att bevaka Sveriges matcher för SVT Nyheter, samt göra reportage kring frågor om det ryska samhället och landets politik.

– Med den här uppställningen får vi en bra bevakning på många områden. Vi direktsänder samtliga Sveriges träningar och har ett team som punktmarkerar laget. Vi har en reporter på de största matcherna, ytterligare en som följer Sveriges motståndare samt vår utrikeskorrespondent i Ryssland. Det kan också bli så att vi kompletterar med ytterligare namn, säger Marcus Törngren projektledare för SVT Sports VM-sändningar.

Streama fotbolls-VM 2018 på Sappa Play  

Kan du inte se matcherna på din TV och är på resande fot? Med Sappa Play kan du följa alla matcher på SVT i din mobil, dator och surfplatta. Mycket nöje! 

Frida Östberg, Jane Björck, Marie Lehmann, Johanna Frändén, Daniel Nannskog och Diljen Otlu är profilerna som kommer att svara för reportage, expertkommentarer, intervjuer och mycket mer under fotbolls-VM 2018. Dessutom kommer SVT:s utrikeskorrespondent i Ryssland, Bert Sundström, att bevaka Sveriges matcher för SVT Nyheter, samt göra reportage kring frågor om det ryska samhället och landets politik.

I studion hos André Pops i Stockholm finns experterna Johanna Frändén och Daniel Nannskog.

- Att bevaka mästerskap för SVT är världens överlägset roligaste sommarjobb. Redaktionen som jobbar med VM är på många sätt min andra professionella familj: allt jag kan om tv har jag lärt mig av dem, säger Johanna Frändén.

För Johanna Frändén, som skriver om europeisk toppfotboll på daglig basis, är det tredje gången och för Daniel Nannskog andra gången som de sitter i SVT:s VM-studio.

I Ryssland kommerFrida Östberg, Jane Björck och Diljen Otlu att följa det svenska landslaget och Sveriges motstånd i Grupp F: Mexiko, Sydkorea och Tyskland, med reportage, intervjuer och direktsända träningar. Utöver att Frida Östberg har spelat EM, VM och OS med det svenska damlandslaget har hon arbetat som expertkommentator på SVT sedan 2009, dock är det hennes första VM och första gången som hon är på plats där matcherna spelas. För Jane Björck blir VM i Ryssland hennes 19:e fotbollsmästerskap – hennes första VM var 1990, i Italien. Diljen Otlu jobbade som klubbchef innan han började som reporter på SVT Sport och gör i år sitt tredje mästerskap för SVT, men även för honom är VM i Ryssland det första som han får gör på plats.

Marie Lehmann åker till Ryssland för att följa de övriga lagen i VM.

- Jag har bevakat sju OS som tillsammans med fotbolls-VM är det största vi kan göra. Förra året, under Confederations Cup, väcktes förhoppningar om att också få uppleva just den här sommaren: att få resa till och skildra för publiken, ett fotbolls-VM. Uppdraget att ”bevaka de stora matcherna” känns fantastiskt, säger Marie Lehmann.

Marie Lehmann har jobbat med Confederations Cup 2017, fotbolls-EM 2016 och med fotbollen under tre olympiska spel, bland annat OS 2016 i Brasilien.

SVT:s utrikeskorrespondent i Ryssland, Bert Sundström, kommer att bevaka Sveriges matcher för SVT:s Nyheter samt frågor som rör det ryska samhället och politiken.

- Med den här uppställningen får vi en bra bevakning på många områden. Vi direktsänder samtliga Sveriges träningar och har ett team som punktmarkerar laget. Vi har en reporter på de största matcherna, ytterligare en som följer Sveriges motståndare samt vår utrikeskorrespondent i Ryssland. Det kan också bli så att vi kompletterar med ytterligare namn, säger Marcus Törngren, projektledare för SVT Sports VM-sändningar.